Muzeum kowalstwa

5/11

ADAM STĘPIEŃ

Przy skrzyżowaniu Doliny Służewieckiej z al. Wilanowską zwraca uwagę nowoczesny biurowiec. Ale gdy się dobrze wytęży wzrok, tuż nad Potokiem Służewieckim dostrzec można małą drewnianą chatkę. W chatce od dwóch pokoleń kute jest żelazo. - Dom został wybudowany na wzór kuźni z początku XX wieku, zgodnie ze sztuką ciesielską z terenów Mazowsza. Mamy więc konstrukcję drewnianą dębową zakończoną jaskółczym ogonem na dachu, z wyposażeniem charakterystycznym dla wsi Służew - opowiada Kamil Gałecki, artysta plastyk i mistrz kowalstwa.

Kuźnię zbudował w 1989 r. jego ojciec Zdzisław. Założył tu pracownię, którą przekształcił w Muzeum Kowalstwa. Można zobaczyć w nim wciąż działające palenisko kowalskie, miech do tłoczenia powietrza, kowadło, młotek i oczywiście kowala przy pracy. Schedę po ojcu przejął Kamil. Wykuwa elementy ozdobne do bram, balustrad, żyrandoli czy świeczników. Wszystko robione ręcznie, tradycyjnymi technikami. - Ten stuletni sprzęt jest najwyższej klasy - podkreśla.

Wykorzystuje stół warsztatowy z imadłami, wiertarkę ręczną do robienia otworów w metalu, młotki, podbijaki, podsadzki. Na ścianie wiszą topory ciesielskie, świdry, na zewnątrz stoją maszyny rolnicze. Eksponaty pochodzą z całej Polski. - W rzeczywistości żadna kuźnia nie była tak bogato wyposażona - mówi Gałecki.

Do muzeum można zajrzeć codziennie, gdy tylko otwarte są drzwi. Kamil: - Nie trzeba kapci zakładać, tylko uważać, żeby się nie pobrudzić.

05.05.2015 Warszawa , ulica Przy Grobli 84 . Muzeum Kowalstwa . Fot. Adam Stepien / Agencja Gazeta SLOWA KLUCZOWE: muzeum kowalstwa kowalstwo przy grobli 84 /FR/ADAM STĘPIEŃ

Ul. Przy Grobli 84, czynne: pn.-pt. 9-17, sob. 9-15, warto się umówić: tel. 602 118 616

Wszystkie zdjęcia
  • Noc Muzeów 2015 w Warszawie
  • Muzeum chleba
  • Muzeum gazownictwa
  • Muzeum nurkowania
  • Muzeum kowalstwa
  • Muzeum ikon
  • Muzeum lekarskie
  • Muzeum LOT-u
  • Muzeum modniarstwa i naparstków
  • Muzeum Czar PRL
Tematy ważne dla Warszawy
Wybory prezydenckie 2020 w Warszawie
Magazyn Kuchnia
Tematy
Miejsca
Ludzie
Dzielnice