Kiti Bar
ul. Krucza 6/14 czynne: pon.-czw. 18-00.30, pt.-sob. 18-2
To nowy koktajlbar w³a¶cicieli s³ynnej Kity Koguta. Miejsce inspirowane jest kultur± tiki. Przez 13 lat amerykañskiej prohibicji mieszkañcy USA zmierzali na Karaiby, by tam siê napiæ, a barmani z ca³ego ¶wiata, by serwowaæ im koktajle. Powsta³a wtedy tiki to mieszanka przeró¿nych stylów, technik, sk³adników i alkoholi. Po okresie prohibicji fascynacja tiki trwa³a. Elvis Presley mia³ dom w stylu tiki, a Hugh Hefner nawet ca³± wyspê.
Odwo³uj± siê do niej równie¿ twórcy Kiti Baru. Serwuj± koktajle w autorskiej ceramice inspirowanej bo¿kami, bóstwami i totemami. Drinki powstaj± na bazie tzw. s³onecznych alkoholi: tequili, mescalu, cachaçy czy pisco. Poczucia humoru nie mo¿na im odmówiæ.
Na karnawa³ Kiti Bar proponuje integracyjny poncz zwany Jajem Prakoguta (150 z³). W ogromnym lodowym jaju umieszczonym w gnie¼dzie z unosz±c± siê dooko³a mg³± z suchego lodu znajdziemy trzy litry ponczu, który obs³uga uwolni za pomoc± m³otków i d³uta. Poncz ma s³odko-kwa¶ny, orze¼wiaj±cy smak, jest robiony na bazie o¶mioletniego rumu Bacardi, cytrusów, Amer Picon i czerwonej pasty z guawy. Polecany jest dla grup kilkuosobowych. Z pewno¶ci± bêdzie to integracja z jajem.
Wszystkie komentarze