Poleca Marta Dymek - Ale'Eko Café
Lody mleczne, ale bez składników pochodzenia zwierzęcego? - Tak, jeśli do produkcji użyjemy mleka ryżowego, kokosowego, sojowego. Dzięki temu możemy wyeliminować jajka, śmietanę i inne tłuszcze zwierzęce - wyjaśnia Darek Kubacki z firmy Ale'Eko Café.
Marta Dymek podkreśla, że nie jest łatwo znaleźć w Warszawie lody dla wegan, które nie byłyby owocowymi sorbetami.
- W zeszłym roku takie lody z wózeczka przed lokalem serwowała Krowarzywa, ale w tym roku wszystkie siły skupiła na otwarciu drugiego lokalu przy ul. Marszałkowskiej. Wegańskie lody w pucharku z masą dodatków można też zjeść w WegeMieście, ale wciąż brakuje wegańskiej lodziarni z prawdziwego zdarzenia - mówi.
Tę niszę stara się wypełnić Ale'Eko Café, które na warszawskich targach i bazarach sprzedaje mieszanki ekologicznej kawy. Od niedawna proponuje również lody dla wegan. - Co niedziela obserwuję coraz większą kolejkę do tego stoiska. Czekają w niej również rodzice z dziećmi, być może ze względu na to, że nie tolerują laktozy - przypuszcza Dymek.
I podkreśla, że smak wegańskich lodów nie odbiega od smaku tych tradycyjnych, choć nie jest taki sam. - Nie wyczuwa się posmaku śmietany i mleka, dzięki czemu smak czekolady czy truskawki jest znacznie bardziej intensywny - potwierdza Kubacki.
Przebojem są lody z karobem, czyli wegańskim odpowiednikiem kakao.
Soboty - BioBazar przy ul. Żelaznej, WegeBazar w Cudzie nad Wisłą, Targ Śniadaniowy na Żoliborzu, niedziele - Targ Śniadaniowy na Mokotowie. Gałka - 3,5 zł
Wszystkie komentarze