Czy dziś, kiedy tempo życia bezustannie wzrasta znajdzie się miejsce, w którym czas się zatrzymał?
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu
embed

Koniec lata to jednocześnie początek działalności nowej mikropiekarni w samym sercu Warszawy. Art Bakery to miejsce, w którym realizujemy swoją pasję kontynuując piekarniczą tradycję rodzinną. Chlebową przygodę w naszej rodzinie rozpoczęli babcia Zosia i dziadek Benedykt, otwierając jedną z pierwszych piekarni w Legionowie. Wtedy nikt jeszcze nie przypuszczał, że smak naturalnie fermentowanego chleba będzie czymś wyjątkowym.

Materiał promocyjny Partnera
Materiał promocyjny Partnera 

Pomysł na kameralną piekarnię z widokiem na cały proces tworzenia pieczywa rzemieślniczego  narodził się w naszych głowach z tęsknoty za zdrowym, aromatycznym, tradycyjnym chlebem. Chcemy, aby jak największe grono ludzi poznało alternatywę dla wysoko przetworzonych produktów przemysłowych, które ze zdrowiem i smakiem chleba nie mają nic wspólnego.

W Art Bakery każdy chleb przechodzi naturalny proces fermentacji, a to sprawia, że mikro i makroskładniki w nim zawarte są lepiej przyswajane w układzie pokarmowym. Czas jest naszym sprzymierzeńcem i jednym z niezbędnych składników wszystkich naszych wyrobów. Mąki, których używamy są naturalne i pochodzą z polskich młynów. Nie korzystamy z gotowych mieszanek chlebowych, zawierających sproszkowane zakwasy, enzymy i inne substancje przyspieszające proces produkcji.

Materiał promocyjny Partnera
Materiał promocyjny Partnera 

Nasi Goście na własne oczy mogą przekonać się o rzemieślniczym charakterze naszej piekarni, pijąc aromatyczną kawę mogą podejrzeć jak wygląda ręczna praca naszych piekarzy. Jest to również wspaniała okazja, aby podpytać o tajniki przygotowywania ciast chlebowych lub maślanego ciasta francuskiego, które w 100% powstaje u nas.

Naszym produktem flagowym jest chleb wiejski na zakwasie. To chleb pszenno żytni, który fermentuje 24 godziny. Wymaga dużo czasu i manualnej pracy, dzięki czemu uzyskujemy porowatą strukturę miękkiego i wilgotnego miąższu oraz przypieczoną chrupiącą skórkę. Ten rodzaj chleba przygotowujemy z różnymi dodatkami tj. oliwki; ziarna słonecznika, sezamu, dyni; a dla wielbicieli nieco ostrzejszych klimatów mamy propozycję chleba z serem cheddar i papryczkami jalapeno.

Materiał promocyjny Partnera
Materiał promocyjny Partnera 

Fundamentem naszej mikropiekarni  jest wysoka jakość surowców. Do słodkich ciast drożdżowych, z których przygotowujemy nasze drożdżówki, cynamonki, chałki i baby używamy masła i jajek, a ser do drożdżówek to prawdziwy twaróg. Nadzienia owocowe zawierają 100% naturalnych owoców, przygotowujemy je również sami nie korzystamy z gotowych półproduktów.

Art Bakery przy ul. Marszałkowskiej to także kawiarnia, w której napijecie się świeżo palonej kawy i zjecie ciasta oparte na domowych recepturach.

Cały czas uważnie wsłuchujemy się w potrzeby naszych gości, wielokrotnie zdarzało się nam realizować specjalne zamówienia takie jak chleb bez soli.

Bezpośredni kontakt z naszymi klientami jest dla nas bardzo ważny. Wraz z naszą wspaniałą ekipą chcemy stworzyć miejsce, do którego chce się wracać.

Ul. Marszałkowska 85
Ul. Rydygiera 12

embed

art_bakery_marszalkowska | Facebook
Art Bakery Żoliborz | Facebook

embed

@art_bakery_marszalkowska
@art_bakery_zoliborz

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi 
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Więcej