Plac Centralny – pomiędzy Marszałkowską a Pałacem Kultury – ma być reprezentacyjnym miejscem stolicy. Od północy jego granice wyznaczą budynki Muzeum Sztuki Nowoczesnej i Teatru Rozmaitości, od południa – nieokreślona jeszcze budowla. 28 listopada konkurs architektoniczny na jego projekt wygrała grupa młodych architektów A-A Collective.

Ich pomysł to pokrycie placu różnymi warstwami nawierzchni i trawników, które pokazywałyby zasięg dawnej zabudowy tego miejsca z początku XIX w. oraz z 1939 r. Widoczna jest także granica getta oraz zaznaczony inną linią fragment niezrealizowanego planu powojennej odbudowy. W pobliżu Pałacu Kultury przewidzieli miejsce dla dużych drzew, a u wejścia na plac od Marszałkowskiej – oczko wodne i szkółkę drzewek. W miejscu gdzie powstanie budynek południowej pierzei, proponują tymczasowy pawilon. Przez cały plac od Marszałkowskiej do Pałacu prowadzi ułożona z szarych kostek główna aleja. To przebieg przedwojennej ul. Złotej. Przykuwa uwagę, bo zaburza symetrię, nie biegnie przez środek placu i nie trafia w środek Pałacu Kultury.

Pozostało 90% tekstu
Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej